Ventuze ili cupping

Ventuze su drevna tehnika koja se primenjuje kod većine naroda od davnina. Ova tehnika je pomoćno sredstvo iz  kineske tradicionalne medicine i smatra se preventivom kod pojave raznih bolova, smanjenja otoka, prehlada ali i drugih emocionalnih stanja. Može da se primenjuje samostalno ili u kombinaciji sa nekom vrstom masaže (tuina) ili akupunkturom, gvašom ili moksibustijom.

Ovo je terapija staklenim čašama i vatrom gde se oduzima kiseonik vatrom i pravi vakum u čašama koje se stavljaju na odredjena mesta. Prema učenju kineske tradicionalne medicine u ljudskom organizmu se nalazi 12 meridijana a naša životna energija se kreće njima. Ukoliko se pojavi bol znači da je došlo do stagnacije naše životne sile. Čaše se postavljaju duž meridijana  gde vakum uvuče kožu u čaše i uzrokuje lokalnu stagnaciju krvi. Odatle nastaju modroljubičasti ili svetliji krugovi ( u zavisnosti od našeg stanja nastaje i boja krugova).U ovoj tehnici kroz ulja se koriste biljke koje prodiru u meridijan slezine ( smtra se po ktm-u da ovaj meridijan upravlja mišićima) i jetre (smatra se po ktm-u da upravlja tetivama).

Na ovaj način utičemo na zaustavljanje mnogih patogenih faktora. Toksini se oslobadjaju  i pokreću našu vitalnu silu, oslobadja se blokirano mesto, podstiče se aktivacija limfnog sistema. Postavljanje čaša traje do 15 minuta ( u zavisnosti od veličine čaša) ali sama tehnika može da traje izmedju 30 i 60 minuta u zavisnosti šta se pridodaju radu sa ventuzama. Ventuzama možemo da utičemo na oslobadjanje celulita i masnih naslaga, podstičemo limfnu drenažu i učvršćivanje kože.

Idealna kombinacija su ventuze i masaža (najčešće ledja ili vratni i rameni pojas) u zavisnosti od potrebe klijenta. Sama tehnika je izuzetno prijatna i blagotvorna po ceo organizam. Preporuka je da kada se uradi prvi tretman, sledeći može da bude za nedelju dana. Ova tehnika je odlična kod smene godišnjih doba. Nakon tretmana klijent može da se oseća pospano i da ima potrebu da više mokri. Važno je utopliti se posle tretmana i unositi više tečnosti.

Ova tehnika nije preporučljiva kod osoba koje su obolele od težih oboljenja, kod anemičnih, trudnica, slabih.

View this post on Instagram

#massage #relax #enjoy #hot #room #therapy #spa #wellness

A post shared by Holisticki centar 'Dobro drvo' (@holisticki_centar_dobro_drvo) on