Masaže

Šta treba da znate pre nego što se odlučite za masažu?

 

Treba da znate da je odabrani terapeut kompetentan i da neće naneti štetu vašem zdravlju.

Isto tako treba da znate da nisu sve osobe kandidati za masažu. Osobe sa visokim krvnim pritiskom (samo specijalna vrsta masaže), osobe sa proširenim venama (parcijalna blaga masaža) i osobe sa nekim teškim oboljenjima nisu kandidati. Masaža je vid preventive, koristi se kod raznih vrsta ukočenja, nelagodnosti u mišićima, mentalnom i fizičkom premoru.

 

Moć dodira.

 

Masaža je jedna od najstarijih terapija na svetu. Upotreba dodira je praktikovana još od antičkog doba. Dodir je osnovni ljudski instikt a kroz masažu može da pruži udobnost telu i umu. Kroz razne tehnike masaža telo oslobadjamo bola, tenzije i ukočenosti mišića. Pojačava slabu cirkulaciju, eliminiše toksine a negujući dodir umiruje um i obnavlja ravnotežu istovremeno. Dodir će rastopiti tenziju izmedju fizičkog tela i emocija koje prave začarani krug u telu.

 

Šta je holistička masaža?

 

U poslednje vreme često čujemo izraz “holistički”. Preferiram holistički stav u životu pa tako i kroz svoj posao.

Masaža je istinska holitička terapija koja unapredjuje i podiže naše fizičko, mentalno i emocionalno stanje i doprinosi opštem osećaju blagostanja. Razvija svest o fizičkom sistemu tela i balansira energiju unutar njega, povećavajući pozitivne efekte masaže.

Sad kada znamo šta je holistički pristup možemo da predjemo na objašnjavanje vrsta masaža.

 

Detoks masaža ili masaža po meridijanima.

 

Ovo je iznenadjenje medju tehnikama masaže. Vrlo blaga masaža sa  snažnim delovanjem na limfu i ceo organizam. Uglavnom se radi u serijama (3,6 i 12) da bi imala pun i dugotrajan efekat. Posle ove masaže (mada bi trebalo posle svake) popiti topli čaj sa djumbirom i priuštiti sebi odmor ili san. Česta pojava posle prve masaže je osećaj kao da ćemo se razboleti, jeza i hladnoća, što je signal da se toksini odvajaju. Simptomi prolaze za 12h zato se i savetuje san. Efekti se osećaju a i vide na licu i telu koje postaje svežije, zategnutije.

Klijent se slika posle svake treće masaže da bi mogao da prati pozitivne efekte na svome telu.

 

Limfna drenaža

 

 je specifična medicinska masaža koja drenira limfne tokove i oslobadja ih toksina. Ova tehnika kombinuje  umereni pritisak na tkiva ne na mišiće. Neki specifični manuelni potezi pomažu sistemu cirkulacije i povećavaju razmenu tkivnih tečnosti.

Da se podsetimo da je limfni sistem deo cirkulacijskog i imunog sistema, sastavljenog od limfnih sudova koji prenose bistru tečnost (limfu) prema srcu. Limfa ima važnu ulogu u našem imunom sistemu, sadrži limfocite, bela krvna zrnca i otpadne materije. Limfociti su smeštenu u limfnim čvorovima (odakle počinje primena ove tehnike). Važni organi koji pripadaju limfnom sistemu su timus (mala grudna žlezda značajna za imunološku toleranciju) i slezina ( najveći limfni organ a njena funkcija je odstranjivanje starih crvenih krvnih zrnaca i filtriranje krvi).

Sad kada ovo znamo, znamo i koliko je važno očuvanje našeg zdravlja i preventivne mere u cilju održavanja istog. Jedna od tih preventivnih mera jeste praktikovanje limfne drenaže koja je za sve osobe koje imaju “teške noge”, zadržavanje tečnosti u telu, za fizički aktivne osobe, osobe koje bi da se oslobode viška telesne težine i celulita. Uz primenu ove tehnike klijent će dobiti korisne savete vezane za ishranu i aktivnost koji mogu da doprinesu poboljšanju opšteg stanja.

 

Terapeutska masaža

 

Kao što joj samo ime kaže radi se u terapeutske svrhe i uglavnom parcijalno, odnosno tamo gde je bolni deo.

Najčešće se rade ledja jer najugroženiji nam je vratni i rameni pojas gde se skuplja sav stres i premor. Cilj terapeutske masaže je da obezboli bolni deo i koristi se blaža vrsta pritiska a na kraju se koriste terapeutske kreme koje imaju zagravajuće ili rashladjujuće dejstvo u zavisnosti od vrste bola ili povrede. Na ovaj način vraćamo energiju bolnom mestu (pospešuje se cirkulacija) a osećamo benefit i na emocionalnom planu jer nam ova vrsta tehnike donosi olakšanje i obezboljivanje. Na kraju klijentu dam preporuku šta može sam za sebe da uradi kod kuće ili u kancelariji u vidu laganih i kratkih vežbi za bolno mesto. Tih deset minuta vremena će nam doneti na duže staze veliku dobrobit za naše zdravlje.

Ukoliko se radi o ozbiljnijim uklještenjima ili povredama, najbolje je da se javite lekaru.

Ventuze ili cupping

 

Ventuze su drevna tehnika koja se primenjuje kod većine naroda od davnina. Ova tehnika je pomoćno sredstvo iz  kineske tradicionalne medicine i smatra se preventivom kod pojave raznih bolova, smanjenja otoka, prehlada ali i drugih emocionalnih stanja. Može da se primenjuje samostalno ili u kombinaciji sa nekom vrstom masaže (tuina) ili akupunkturom, gvašom ili moksibustijom.

Ovo je terapija staklenim čašama i vatrom gde se oduzima kiseonik vatrom i pravi vakum u čašama koje se stavljaju na odredjena mesta. Prema učenju kineske tradicionalne medicine u ljudskom organizmu se nalazi 12 meridijana a naša životna energija se kreće njima. Ukoliko se pojavi bol znači da je došlo do stagnacije naše životne sile. Čaše se postavljaju duž meridijana  gde vakum uvuče kožu u čaše i uzrokuje lokalnu stagnaciju krvi. Odatle nastaju modroljubičasti ili svetliji krugovi ( u zavisnosti od našeg stanja nastaje i boja krugova).U ovoj tehnici kroz ulja se koriste biljke koje prodiru u meridijan slezine ( smtra se po ktm-u da ovaj meridijan upravlja mišićima) i jetre (smatra se po ktm-u da upravlja tetivama).

Na ovaj način utičemo na zaustavljanje mnogih patogenih faktora. Toksini se oslobadjaju  i pokreću našu vitalnu silu, oslobadja se blokirano mesto, podstiče se aktivacija limfnog sistema. Postavljanje čaša traje do 15 minuta ( u zavisnosti od veličine čaša) ali sama tehnika može da traje izmedju 30 i 60 minuta u zavisnosti šta se pridodaju radu sa ventuzama. Ventuzama možemo da utičemo na oslobadjanje celulita i masnih naslaga, podstičemo limfnu drenažu i učvršćivanje kože.

Idealna kombinacija su ventuze i masaža (najčešće ledja ili vratni i rameni pojas) u zavisnosti od potrebe klijenta. Sama tehnika je izuzetno prijatna i blagotvorna po ceo organizam. Preporuka je da kada se uradi prvi tretman, sledeći može da bude za nedelju dana. Ova tehnika je odlična kod smene godišnjih doba. Nakon tretmana klijent može da se oseća pospano i da ima potrebu da više mokri. Važno je utopliti se posle tretmana i unositi više tečnosti.

Ova tehnika nije preporučljiva kod osoba koje su obolele od težih oboljenja, kod anemičnih, trudnica, slabih.


Relaks masaža

 

Najtraženija tehnika od svih vrsta. Relaks masaža treba da bude blaga, opuštajuća masaža a klijenti najčešće traže snažnu masažu koja pripada tehnikama sportske ili klasične masaže.

Relaks masaža ima relaksirajuće dejstvo na sva tri nivoa, mentalni, emotivni i fizički. Klijent se potpuno opušta do nivoa kada utone u lagani san. Ova vrsta masaže pomaže kod mentalne i fizičke napetosti,nesanice.

 

Refleksologija stopala

 

Ova je veoma stara tehnika koja se prenosila usmenim putem u početku a kasnije su pronadjeni crteži i spisi (postoje crteži još iz drevnog Egipta). Zasnovana je na uverenju da vitalna ili životna sila teče meridijanima koji počinju ili se završavaju na stopalima i protežu se do ručnih prstiju i temena. Opipavanjem stopala možemo da ustanovimo koji su energetski kanali blokirani. Masažom odgovarajuće tačke na stopalu možemo ponovo da uspostavimo ravnotežu toka energije. Glavno sredstvo kod ove tehnike jeste palac terapeuta.

Sama masaža počinje blagom masažom ramenog pojasa (izgleda neobično obzirom da ste došli na masažu stopala)  i vežbama disanja, da bi se klijent opustio. Masaža može da bude slaba ili jača u zavisnosti od osetljivosti klijenta i može da se primenjuje svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno. Korisna je za odredjena stanja u kojima se klijent nalazi. Interesantno je da odredjene tačke na stopalima su povezane sa drugim delovima tela. Iako su stopala u pitanju, ova tehnika donosi potpuni balans celom telu.


Maderoterapija

 

U poslednjih par godina kod nas i u regionu jedna od
najpopularnijih tehnika masaže. Ovo je masaža drvetom i nastala je
u Južnoj Americi. Izuzetno prijatna masaža koja drvenim elementima oslobadja organizam toksina (radi se po principu limfne drenaže), oslobadja teške i otečene noge. Ono što je važno da znate kod ove tehnike je da je bezbolna i bez modrica. Sve suprotno od ovoga je nepravilno.

Takodje postoji madero celog tela i radi se sa drvenim elemntima prilagodjenim ledjima i rukama.

Maderoterapija lica

 

Ovo je jedna divna masaža koja se primenjuje malim drvenim elementima koji izgledaju kao da su napravljeni za lutke.

Drvenim elementima se rade konture lica, poboljšava tonus kože i relaksira se celo telo.

Različitim elementima se rade različiti potezi na licu koji su relaksirajući. Može da se kombinuje uz neku masku ili piling. Nakon ove neobične masaže dobija se blistav efekat kože.

 

Tonusna masaža ili voćna masaža

 

Kao što samo ime kaže ovde se radi na tonusu kože. Koristi se sok od narandže i med kako bi se koža lepila za ruku terapeuta i odredjenim potezima odizala. Na ovaj način jačamo turgor kože.

Turgor  je elastična napetost tkiva i proverava se tako što se koža prstima odigne i posle par sekundi pusti. Ako je turgor normalan koža se brzo vraća u prvobitno stanje. Ako se koža zadrži i sporo vraća znači da je dehidrirana.

 

Klasična masaža lica

 

Ovo je jedna od najboljih masaža koju sebi možete da priuštite. Uživaćete maksimalno, imaćete blagotvorno dejstvo na ceo organizam.  Sa licem je slična situacija kao sa masažom stopala (na licu se takodje kao i na stopalima nalaze akupresurne tačke svih organa).

Masaža lica može da se radi samostalno ili u sklopu tretmana. Može da traje 20 min, 30 min. ili duže u zavisnosti sa čime kombinujete.

 

Marokanski piling

 

Ova vrsta pilinga radi se sa prirodnim arganom koji je samleven. Njegova zemlja porekla je Maroko pa odatle mu i naziv. Argan u prahu se kombinuje sa ružinom vodicom i nanosi se na celo lice. Nakon 15 minuta se skida i radi se klasična masaža lica ili maderoterapija lica.

Sastojci su prirodni a koža će biti zahvalna za sve što ste joj pružili. U ovom slučaju priuštili ste joj veću dozu vitamina E koji je glavni sastojak arganovog ulja i same biljke, tako da ima antioksidantna svojstva.