Masaže

Šta treba da znate pre nego što se odlučite za masažu?

 

Treba da znate da je odabrani terapeut kompetentan i da neće naneti štetu vašem zdravlju.

Isto tako treba da znate da nisu sve osobe kandidati za masažu. Osobe sa visokim krvnim pritiskom (samo specijalna vrsta masaže), osobe sa proširenim venama (parcijalna blaga masaža) i osobe sa nekim teškim oboljenjima nisu kandidati. Masaža je vid preventive, koristi se kod raznih vrsta ukočenja, nelagodnosti u mišićima, mentalnom i fizičkom premoru.

 

Moć dodira.

 

Masaža je jedna od najstarijih terapija na svetu. Upotreba dodira je praktikovana još od antičkog doba. Dodir je osnovni ljudski instikt a kroz masažu može da pruži udobnost telu i umu. Kroz razne tehnike masaža telo oslobadjamo bola, tenzije i ukočenosti mišića. Pojačava slabu cirkulaciju, eliminiše toksine a negujući dodir umiruje um i obnavlja ravnotežu istovremeno. Dodir će rastopiti tenziju izmedju fizičkog tela i emocija koje prave začarani krug u telu.

 

Šta je holistička masaža?

 

U poslednje vreme često čujemo izraz “holistički”. Preferiram holistički stav u životu pa tako i kroz svoj posao.

Masaža je istinska holitička terapija koja unapredjuje i podiže naše fizičko, mentalno i emocionalno stanje i doprinosi opštem osećaju blagostanja. Razvija svest o fizičkom sistemu tela i balansira energiju unutar njega, povećavajući pozitivne efekte masaže.

Sad kada znamo šta je holistički pristup možemo da predjemo na objašnjavanje vrsta masaža.

 

Detoks masaža ili masaža po meridijanima.

 

Ovo je iznenadjenje medju tehnikama masaže. Vrlo blaga masaža sa  snažnim delovanjem na limfu i ceo organizam. Uglavnom se radi u serijama (3,6 i 12) da bi imala pun i dugotrajan efekat. Posle ove masaže (mada bi trebalo posle svake) popiti topli čaj sa djumbirom i priuštiti sebi odmor ili san. Česta pojava posle prve masaže je osećaj kao da ćemo se razboleti, jeza i hladnoća, što je signal da se toksini odvajaju. Simptomi prolaze za 12h zato se i savetuje san. Efekti se osećaju a i vide na licu i telu koje postaje svežije, zategnutije.

Klijent se slika posle svake treće masaže da bi mogao da prati pozitivne efekte na svome telu.

 

Limfna drenaža

 

 je specifična medicinska masaža koja drenira limfne tokove i oslobadja ih toksina. Ova tehnika kombinuje  umereni pritisak na tkiva ne na mišiće. Neki specifični manuelni potezi pomažu sistemu cirkulacije i povećavaju razmenu tkivnih tečnosti.

Da se podsetimo da je limfni sistem deo cirkulacijskog i imunog sistema, sastavljenog od limfnih sudova koji prenose bistru tečnost (limfu) prema srcu. Limfa ima važnu ulogu u našem imunom sistemu, sadrži limfocite, bela krvna zrnca i otpadne materije. Limfociti su smeštenu u limfnim čvorovima (odakle počinje primena ove tehnike). Važni organi koji pripadaju limfnom sistemu su timus (mala grudna žlezda značajna za imunološku toleranciju) i slezina ( najveći limfni organ a njena funkcija je odstranjivanje starih crvenih krvnih zrnaca i filtriranje krvi).

Sad kada ovo znamo, znamo i koliko je važno očuvanje našeg zdravlja i preventivne mere u cilju održavanja istog. Jedna od tih preventivnih mera jeste praktikovanje limfne drenaže koja je za sve osobe koje imaju “teške noge”, zadržavanje tečnosti u telu, za fizički aktivne osobe, osobe koje bi da se oslobode viška telesne težine i celulita. Uz primenu ove tehnike klijent će dobiti korisne savete vezane za ishranu i aktivnost koji mogu da doprinesu poboljšanju opšteg stanja.

 

Terapeutska masaža

 

Kao što joj samo ime kaže radi se u terapeutske svrhe i uglavnom parcijalno, odnosno tamo gde je bolni deo.

Najčešće se rade ledja jer najugroženiji nam je vratni i rameni pojas gde se skuplja sav stres i premor. Cilj terapeutske masaže je da obezboli bolni deo i koristi se blaža vrsta pritiska a na kraju se koriste terapeutske kreme koje imaju zagravajuće ili rashladjujuće dejstvo u zavisnosti od vrste bola ili povrede. Na ovaj način vraćamo energiju bolnom mestu (pospešuje se cirkulacija) a osećamo benefit i na emocionalnom planu jer nam ova vrsta tehnike donosi olakšanje i obezboljivanje. Na kraju klijentu dam preporuku šta može sam za sebe da uradi kod kuće ili u kancelariji u vidu laganih i kratkih vežbi za bolno mesto. Tih deset minuta vremena će nam doneti na duže staze veliku dobrobit za naše zdravlje.

Ukoliko se radi o ozbiljnijim uklještenjima ili povredama, najbolje je da se javite lekaru.

Relaks masaža

 

Najtraženija tehnika od svih vrsta. Relaks masaža treba da bude blaga, opuštajuća masaža a klijenti najčešće traže snažnu masažu koja pripada tehnikama sportske ili klasične masaže.

Relaks masaža ima relaksirajuće dejstvo na sva tri nivoa, mentalni, emotivni i fizički. Klijent se potpuno opušta do nivoa kada utone u lagani san. Ova vrsta masaže pomaže kod mentalne i fizičke napetosti,nesanice.

 

Refleksologija stopala

 

Ova je veoma stara tehnika koja se prenosila usmenim putem u početku a kasnije su pronadjeni crteži i spisi (postoje crteži još iz drevnog Egipta). Zasnovana je na uverenju da vitalna ili životna sila teče meridijanima koji počinju ili se završavaju na stopalima i protežu se do ručnih prstiju i temena. Opipavanjem stopala možemo da ustanovimo koji su energetski kanali blokirani. Masažom odgovarajuće tačke na stopalu možemo ponovo da uspostavimo ravnotežu toka energije. Glavno sredstvo kod ove tehnike jeste palac terapeuta.

Sama masaža počinje blagom masažom ramenog pojasa (izgleda neobično obzirom da ste došli na masažu stopala)  i vežbama disanja, da bi se klijent opustio. Masaža može da bude slaba ili jača u zavisnosti od osetljivosti klijenta i može da se primenjuje svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno. Korisna je za odredjena stanja u kojima se klijent nalazi. Interesantno je da odredjene tačke na stopalima su povezane sa drugim delovima tela. Iako su stopala u pitanju, ova tehnika donosi potpuni balans celom telu.

 

Masaže koje još primenjujem: