Floriterapija

Šta je floriterapija?

 

Da li ste čuli za floriterapiju i da li znate šta je floriterapija? Nisam ni ja znala dok 2009 godine nisam dobila ponudu da krenem kao prva generacija škole za floriterapeute u Beogradu. To je bilo potpuno drugačije i moje prvo iskustvo sa neformalnim obrazovanjem. U Kaliforniji Patricia Caminski i Richard Katz 1979 god. Osnivaju Flower Essences Society (FES) i do danas sa svojim timom su razvili 104 cvetne esencije, koje danas distribuiraju po celom svetu.

Sa homeopatijom sam bila odavno upoznata kao korisnik a kako je floriterapija deo homeopatije upoznala sam je sa druge strane. Potpuno sam bila oduševljena sa jednim novim svetom koji se sastoji od raznih vrsta cvetova od kojih nastaju mnogobrojne cvetne esencije. U tom trenutku sam se upoznala sa 104 kalifornijskih cvetnih esencija koje deluju na razna emotivna i psihološka stanja našeg bića. Kasnije sam se upoznala sa Bahovim (Engleskim cvetnim esencijama), Balkasnkim, Australijskim…

 

Kako deluje floriterapija?

 

Floriterapija deluje na prirodan i blag način i potpuno je bezbedna kako za bebe tako i za odrasle. Vrlo  je primenljiva i na kućne ljubimce a i za biljke. Deluje na harmonizaciju naše psihe i tela. Cvetne esencije kao i sama homeopatija leče čoveka a ne bolest. Znači deluje na uzrok a ne na posledicu tj. leči uzrok poremećaja.

Cvetne esencije deluju vibratorno na naše emocije. Iz negativnog stanja ih prebacuju u pozitivno.

Lepota rada sa cvetnim esencijama je ta što je svaki cvet namenjen za poboljšanje nekog stanja. Ona je namenjena ljudima koji su spremni nešto da menjaju kod sebe na lagan i prirodan način.

Cvetne esencije mogu da ne deluju samo ako nije izabrana prava kombinacija, znači nema štetnog dejstva po naše zdravlje.

 

Kako se prave cvetne esencije?

Stalno me klijenti pitaju da li mogu da se kupe cvetne esencije, kako se prave, da li mogu sami da ih naprave? Odgovor je da ne mogu da se kupe u toj kombinaciji koju ćete dobiti kod mene ili bilo kog drugog floriterapeuta. Ne možete ni sami da ih pravite jer se floriterapija razlikuje od fitoterapije (gde možete sami da pravite tinkture i čajne mešavine).

Lepota je što dobijate jedinstvenu kombinacije jer ste i vi jedinstveni kao biće, kombinacija koja je namenjena samo vama. Cvetne esencije se prave direktno u prirodi solarizacijom. Potrebno je potpuno čisto okruženje i doba godine kada imamo cvetova u izobilju. Znači ovaj deo posla je terenski i potrebno je odredjeno znanje i umeće da se naprave.

 

Kako izgleda dolazak kod floriterapeuta?

Kada  klijent odluči da dodje kod floriterapeuta znači da je spreman da se suoči sa svojim nelagodnostima. Često se dešava da ljudi dodju zbog fizičkih simptoma a ispostavi se da su oni posledica unutrašnjeg nezadovoljstva.

Razgovor traje 45 do 60 min. Obično kažem klijentu da se opusti i da ću ga ja voditi kroz razgovor. Klijent se otvara onoliko koliko mu je udobno. Ključno je da dodjemo do odredjenih emocija koje su mu značajne u tom periodu života. Na primer klijent može da ima strah ali kakav i od čega? Nisu svi strahovi isti. Može da bude strah od promena, odgovornosti, egzistencijalni strah, kod dece je strah od mraka… Različita vrsta straha zahteva različitu cvetnu esenciju.

Najčešće na kraju razgovora dodjem do primarne emocije i to je putokaz ka cvetnim esencijama koje su potrebne klijentu.

 

Kako se koriste cvetne esencije?

Cvetne esencije se koriste oralno i svaki klijent dobija svoju korisničku bočicu. Sadržaj bočice treba da traje izmedju 25 i 28 dana. Piju se 4 puta po 4 kapi tokom dana direktno na jezik. Kao i kod klasične homeopatije ne treba ništa jesti ni piti (ni vodu) 15 min. pre ni 15 min. posle uzimanja kapi. Drže se u alu foliji i nosite ih u tašni. Uzimaju se nevezano za obroka, znači možete da ih popijete dok ste u prevozu ili u kolima na semaforu.

 

Kada se osete prvi pozitivni simptomi delovanja cvetnih esencija?

Moje iskustvo govori da  kod vrlo senzibilnih osoba, beba i male dece (koji su vrlo otvoreni) prva delovanja mogu biti posle svega jednog dana korišćenja (na primer cvetne esencije za nesanicu), inače to je period izmedju tri i sedam dana. Ono što je simptomatično su snovi. Obično kažem klijentu: ”Kada počnete da sanjate znači da su cvetne esencije počele da rade svoj posao”.

Rescue Remedy je cvetna esencija najbržeg dejstva (trenutnog) i kao što joj ime kaže brzo spašava osobu.

 

Da li su kompatibilne različite cvetne esencije?

Apsolutno su podržavajuće i lepota je u tome što bez bojazni korisniku mogu da iskombinujem Balkanske, Bahove i Kalifornijske cvetne esencije. Cvetne esencije takodje mogu da se piju i sa klasičnom homeopatijom.

 

Da li mogu da se piju cvetne esencije i klasični alopatski lekovi?

Mogu, osobe koje imaju svoju terapiju treba da nastave sa njom kao i do sada. Floriterapija ne isključuje lečenje klasičnom medicinom, naprotiv mogu lepo da se dopunjavaju. Kod antidepresiva i anksiolitika cvetne esencije mogu kasnije da se probiju i da kasnije počnu da deluju. Potreban je odredjeni vremenski period da cvetne esncije preuzmu primat a da se na primer anksiolitik postepeno smanjuje.

 

Koji vremenski period je potreban da osoba ponovo bude u balansu?

 Potrebno je odredjeno vreme da izadjemo iz neželjnog stanja. Ako smo godinama ili mesecima gurali svoja nezadovoljstva pod tepih treba da računamo na nekoliko dolazaka kod floriterapeuta. Prvi dolazak je upoznavanje sa problemima ili simptomima. Sledeći dolazak je kontrola da zajedno proverimo gde smo stigli i da li klijent želi da nastavi sa istom kombinacijom cvetnih esencija ili želi da je menja u slučaju da je nešto novo isplivalo na površinu. Sve je individualno i zavisi od potreba samog klijenta.

 

Saradnja floriterapeuta i drugih teraputa i lekara.

Kao floriterapeut radim samo u granicama svojih znanja i nikako ne zalazim u oblasti medicine ili bilo koje druge oblasti u kojima nisam stručna. Moja obaveza je da za dobrobit klijenata ako prepoznam problem za koji nisam kompetentna ih uputim kod drugog terapeuta. Na primer imam odličnu saradnju sa psihološkom i homeopatskom ordinacijom, fizijatrima, doktorkom akupunkture….

 

Oblasti koje floriterapija uspešno rešava.

Vrlo je širok spektar oblasti u kojima cvetne esencije deluju.

To su partnerski odnosi, adolescentni period, anksioznost, strahovi, komunikacija, učenje i koncentracija, menopauza, roditeljstvo, iscrpljenost, nesanica, poremećaji u ishrani, prokrastinacija (odlaganje obaveza), prekomerna težina…

Najviše sam radila u oblastima vezanim za decu. Od beba koje ne spavaju a ne mogu da kažu šta ih muči do tinejdžera koji nemaju koncentraciju.

   

                                 

Srodna duša je tvoj “bašert”

Jevrejska reč za srodnu dušu je “bašert” a verovanje je da pre rodjenja Bog odlučuje ko će biti vaš supružnik. Duša je podeljena i naseljava dva tela. Duše se pronalaze a venčanje je spajanje ili ponovno spajanje duša. Prema ovom verovanju supružnik je zaista vaša druga polovina (možda i bolja polovina).

Parovi koji dele ovu priču da je njihov savez stvoren i podržan silom većom od njih osećaju udobnost, povezanost i smisao. Verovanje u Boga. Vera deluje kao sidro za vaše vrednosti, koja potom usmerava vaše misli i postupke. Ako se počnem pitati kakva bi bila veza sa nekim drugim, ako počnem da flertujem sa drugima iz radoznalosti ili nesklada, mogu se opet povezati sa onim što cenim i u šta verujem.

Deo iz knjige “Floriterapija za partnerske odnose” “ Cvet ljubavi”, na čijem stvaranju sam učestvovala.